nezavisna studentska inicijativa
slobodna arhitektura
Blog
srijeda, rujan 16, 2009
Petak, 18.9.2009. 
19:30 – predvorje AGG fakulteta – predavanje:
Emil Jurcan / Pulska Grupa:

POBUNA PROIZVODI GRAD 
Grad je postao vodeće mjesto proizvodnje, a samim time i poprište glavnih štrajkova, sukoba i protesta. Pravo na grad danas ne shvaćamo samo kao pravo građana na obranu javnog prostora od njegove komercijalizacije – to pravo se produbljuje na svoj suštinski zahtjev – pravo građana da raspolažu sredstvima proizvodnje u gradu kao i sredstvima ZA proizvodnju samog grada.
  Ako se pokret usmjeri ka tom osnovnom zahtjevu u mogućnosti je stvaranja treće kategorije vrijednosti mimo postojećih privatnih i javnih. To je kategorija općih, zajedničkih ili komunalnih vrijednosti – koje za svog subjekta nositelja nemaju niti Državu niti tržište nego zajednicu, kooperaciju, grupu odnosno u konačnici sam pokret. 
  Jednom kada pokret pređe u produktivnu fazu tada postaje sposoban stvarati vlastite autonomne i samoorganizirane prostore – prostore novih Komunala! 

21:00 – Medika – projekcija videa:
Graðanske inicijative za Muzil "Volim Pulu"
OTVARANJE MUZILA

slobodnaarhitektura @ 16:18 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, rujan 9, 2009

Radi ostvarivanja što bolje međusobne suradnje i koordinacije zajedničkog djelovanja, plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu upućuje
poziv
svim drugim postojećim plenumima u Republici Hrvatskoj na zajednički sastanak
koji bi se održao u Zagrebu u prostoru Fakulteta.

Ideja je sastanka razmjena iskustava iz našega dosadašnjeg djelovanja, a kako bismo jedni od drugih mogli učiti, te iznošenje mišljenja o smjeru i načinu daljnjih zajedničkih akcija. O samome bismo se terminu sastanka svi tek trebali usuglasiti, no mi zasad predlažemo prvi vikend u listopadu. U međuvremenu bi svi fakulteti prijavljeni za sastanak predlagali teme za raspravu. Vrijeme prije sastanka poslužilo bi i da se na plenumima već unaprijed pokrenu rasprave o predloženim temama kako bi predstavnici imali što jasnije stavove koje će onda prezentirati u ime svojih fakulteta. Nadamo se da će sastanak doprinijeti mogućnosti donošenja informiranih i kvalitetnih odluka o budućem djelovanju svih plenuma.

Naša je zamisao da ovome sastanku prisustvuju i studenti/ce fakultetâ koji još nemaju plenum jer njihov doprinos raspravi smatramo ne samo poželjnim nego i potrebnim. Stoga apeliramo na sve koji imaju kontakte sa zainteresiranim studenti(ca)ma tih fakulteta da im slobodno proslijede ovaj poziv.

Kako očekujemo da temâ za sastanak neće nedostajati, planiramo ga organizirati u trajanju od dva dana. Putne troškove, nažalost, nismo u stanju sufinancirati, ali za smještaj ćemo se pobrinuti.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na sastanku mogu poslati mail na adresu svi.studenti[at]gmail.com s podacima: ime, prezime, broj mobitela te matični fakultet kako bi ih se dodalo na listu svi_studenti[at]googlegroups.com. Na listi ćemo potom započeti s razmjenjivanjem prijedloga temâ za sastanak.

U iščekivanju Vašeg odgovora, drugarski pozdrav

Plenum FFZG-a
slobodnaarhitektura @ 19:53 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, kolovoz 29, 2009
Pozdrav svima!


Ovaj poziv je namijenjen svim zaintereiranim studentima Filozofskog i Arhitektonskog fakulteta, Likovne Akademije, Studija Dizajna  i svim drugim zainteresiranim studentima. Naime plenum FFZG-a je dobio poziv na sudjelovanju na izložbi MAX ART FEST  na etažama -2 i -3 Garaže Kvatrić. Ideja je prikazati događaje vezane za inicijativu za besplatno obrazovanje prvenstveno tokom studentske blokade nastave ovog proljeća.


Za ovaj sastanak javite svima koje mislite da bi moglo zanimati jer što se više kreativnih glavica okupi to bolje!

Sastanak svih zainteresiranih (pod zajedničkim nazivnikom radne grupe za Mini Akcije) biti će na Arhitektonskom fakultetu u studentskim prostorijama na V. katu u ponedjeljak, 31.8.2009 u 18:00 sati.


Ako možete ponesite olovku i papir:) Vidimo se!
slobodnaarhitektura @ 15:44 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, svibanj 24, 2009
Obavještavamo da je dogovoren termin za "mirnodopski"  PLENUM na arhitektonskom fakultetu

U ČETVRTAK, 24.5.2009 u 19:00

Informacija o tome kojoj će točno biti predavaonici objaviti će se naknadno.

Dnevni red tiče se akcija vezanih uz besplatno obrazovanje te problema i obavijesti u vezi nastave na fakultetu. Svi su pozvani da šalju prijedloge za dnevni red, i to na:

plenumnaarhitekturi@gmail.com

Prijedlozi za dnevni red primaju se do četvrtka, 24.5.2009. u 12:00. Prijedlozi dani nakon tog termina ići će na kraj dnevnog reda u kategoriju "razno"

Radna skupina za tehnička pitanja plenuma će uskoro objaviti termin sastanka. Svaka pomoć oko organizacije plenuma je dobrodošla!

slobodnaarhitektura @ 22:00 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Obavještavamo da su svi primjerci 5do12 sa Arhitektonskog fakulteta podjeljeni. Manji broj primjeraka je ostao na filozofskom fakultetu.

Radi niza važnih događaja od izdanja prvog broja javila se potraba za novim brojem! 

Za pomoć koja je svakako dobrodošla oko izdanja novog broja, te ideje, kritike, prijedlozi i sl. javite se na slobodnaarhitektura@gmail.com

5do12 je prepoznat kao moćno sredstvo u borbi za besplatno obrazovanje 

znanje nije roba!
vidimo se brzo

slobodnaarhitektura @ 21:53 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, svibanj 20, 2009
Pozivaju se svi zainteresirani za djeljenje novina 5 do 12 da se jave na

slobodnaarhitektura@gmail.com.

ili na broj

0915278823Raspolažemo sa 5000 primjeraka novina 5 do 12. Akcija će trajati od 21.5. - 23.5 ili do isteka zaliha. Svatko tko dijeli novine dobije majicu


Organizirana su dva termina djeljenja novina:

ujutro od 07:30

popodne od 14:00


LOKACIJE ZA DJELJENJE: TRG BANA JELAČIĆA, GLAVNI KOLODVOR, AUTOBUSNI KOLODVOR, CVJETNI TRG, TREŠNJEVAČKI PLAC itd.

Primjerke novina i majice možete naći na dvije lokacije:
A005 na FILOZOFSKOM FAKULTETU
SOBA NF na ARHITEKTONSKOM FAKULTETU

slobodnaarhitektura @ 23:07 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, svibanj 15, 2009
 KOLEGE STUDENTI I GRAĐANI,

POZIVAMO VAS DA NAM SE U SUBOTU, 16. SRPNJA
U 09:30

PRIKLJUČITE U POVORCI ZA BESPLATNO OBRAZOVANJE
KOJA KREĆE OD FILOZOFSKOG FAULTETA PREMA
TRGU BANA JOSIPA JELAČIĆA!
slobodnaarhitektura @ 19:24 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 13, 2009

Povodom PROSVJEDA ZA BESPLATNO OBRAZOVANJE koji će se održati u subotu, 13.5. na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, zovemo sve zainteresirane da dodju u

ČETVRTAK,13.5. U 17:00


na FILOZOFSKI FAKULTET  U PREDAVAONU A126

na RADIONICU IZRADE TRANSPARENATA

Javite svojima prijateljima i kolegama i slobodno dođite u što većem broju jer se računa s našim kreativnim umovima! Ponesite kartone, letve, sprejeve, boje, skalpele, škare, ljepilo i što god mislite da bi vam koristilo. Ideje za transparente možete slati na prosvjed.subota@gmail.com Službeni poziv za prosvjed stiže uskoro...

slobodnaarhitektura @ 17:52 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, svibanj 6, 2009

PULSKA GRUPA vas poziva na predavanje URBANIZAM NAKON PLENUMA

 

Arhitektonski fakultet Zagreb, četvrtak 7.5. u 20 sati, predavaonica 422

 

            Studentski protest, koji su ušli u treći aktivni tjedan, postavili su jedan zahtjev - ZNANJE NIJE ROBA. Metoda, pomoću koje se inzistira na prihvaćanju zahtjeva je blokiranje nastave i zauzimanje institucija. Princip donošenja odluka, koji se uspostavio na zauzetim institucijama, je plenum odnosno otvoreni javni sastanak gdje svatko jednakopravno pristupa raspravi.

            Kada se taj zahtjev, metoda i principa odlučivanja prenesu iz okvira edukacije u okvir života u gradu može se povući direktna paralela. Zahtjev Znanje nije roba jednak je kao Grad nije roba, a upućen je kritici tržištu nekretnina i privatizaciji grada kao javnog dobra. Metoda blokade sveučilišta razvija se već duže vrijeme u okviru prisvajanja grada putem skvotova, a princip direktne demokracije, koji je prisutan na plenumu, jednaka je želji za stvaranjem urbanizma putem direktne i autentične participacije svih građana.

            Studentska pobuna ima potencijal promjene šire društvene zbilje te, između ostalog, stvaranja temelje za novi urbanizam - urbanizma nakon plenuma.

 

Pulsku grupu čini osam pulskih arhitekata – Ivana Debeljuh, Vjekoslav Gašparović, Emil Jurcan, Jerolim Mladinov, Marko Perčić, Sara Perović, Helena Sterpin i Edna Strenja.

Grupa je nastala prilikom organiziranja međunarodne arhitektonske radionice «Katarina 06» koja se održala u napuštenom vojnom području Pulskog zaljeva 2006. godine. Rad grupe prvi je puta prezentiran krajem 2006. godine kada se u napuštenom skladištu «Duhan» u Puli, a izložba "Katarina" gostovala je na arhitektonskim fakultetima u Zagrebu, Istanbulu, Ljubljani i Veneciji, kao i na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Bariju u svibnju 2008. godine.

Osim radionice "Katarina" grupa je proizvela i «Crveni plan Pule» (2008) kao korak u istraživanju neformalnog urbanizma Pule, služeći se informacijama objavljenim u lokalnim medijima tijekom godinu dana. Ovaj plan Pulska grupa smatra stvarnim urbanističkim planom svoga grada. Kolovoza 2008. godine grupa izdaje novine «Katarina dokument» u kojima se opisuje kronologija političkih događaja vezanih uz demilitarizaciju Pulskog zaljeva, a posljednji projekt je mapa «Plan Mediterraneo» koja prikazuje projekte za obalu južne Istre, suprotne službenim planovima turističke eksploatacije. Posljednja aktivnost kojom se grupa bavi je sudjelovanje njenih članova u građanskoj inicijativi za Muzil čiji je cilj otvaranje i javno korištenje bivše vojne zone Muzil u Puli.

.

3. kat

 

15 h – 18 h – besplatni tečaj crtanja za srednjoškolce, crtaonica 310. Zainteresirani srednjoškolci neka ponesu papir A3 formata i pribor za crtanje.

 

Studij dizajna (Frankopanska 12)

 

12 - 15 h - Radionica izrade plakata, letaka i transparenata održava se u prostorijama Studija dizajna, Frankopanska 12. Zainteresirani studenti neka ponesu laptope.

slobodnaarhitektura @ 16:53 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 5, 2009

Na petom plenumu, održanom u utorak, 05.05.2009. u predavaonici 422 Arhitektonskog fakulteta s početkom u 19h, raspravljalo se o četiri točke dnevnog reda.

Radna grupa za medije izvjestila je o daljnjim akcijama u svrhu informiranja javnosti o problemima financiranja obrazovanja. Izvješteno je o djeljenju letaka na Trgu bana Jelačića, te o pokretanju i održavanju besplatnog tečaja crtanja za srednjoškolce.

Istaknut je uspjeh koji je postigla Nezavisna inicijativa za pravo na besplatno obrazovanje Arhitektonskog fakulteta.

Nakon rasprave plenum je odlučio da se blokada ne nastavlja.

Osmišljeni su modeli daljnjeg djelovanja Nezavisne inicijative te se pozvalo sve zainteresirane na suradnju i pomoć pri organizaciji.

Plenum je zaključen u 20:10.

slobodnaarhitektura @ 21:15 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 4, 2009

Na četvrtom plenumu, održanom u ponedjeljak, 04.05.2009. u predavaonici 81 Arhitektonskog fakulteta s početkom u 19h, raspravljalo se o osam točaka dnevnog reda.

Pročitano je izvješće sa izvanredne sjednice fakultetkog vijeća održane 04.05.2009. u 10 sati. Članovi vijeća nagalašavju kako podržavaju studente u njihovim zahtjevima, no ne slažu se s blokadom nastave uzimajući u obzir to da smo jedini fakultet tehničke grupacije na kojem je nastavni proces blokiran. Na sjednici se uočio problem podijeljenosti studenata te je predložena anketa putem stranice virtual na kojoj bi se svaki student trebao izjasniti podržava li blokadu. Zaključak je Vijeća da se podržava odluka Senata Sveučilišta po kojoj se nastava treba nastaviti te da fakultet službeno nije u blokadi.

Radna grupa za medije izvjestila je o dosadašnjim aktivnostima, te iznijela prijedlog o akcijama informiranja građana o zahtjevima studenata. Predloženo je postavljanje transparenta na zgradu DAZ-a na Trgu bana Jelačića. Akcija radne grupe za medije je prihvaćena gotovo jednoglasno.

Predstavnica radne grupe za artikulaciju zahtjeva prezentirala je dosadašnje zaključke donesene na sastancima grupe i trenutne zahtjeve Nezavisne inicijative. Predloženi su minimalni uvjeti za prekid blokade na koje se pristaje na kojima će se i dalje raditi.

Predstavljeni su modeli blokade za glasanje, a plenum je većinom glasova izabrao model 1b.           (Kratak opis modela 1b: blokirana su predavanja, održavaju se alternativna predavanja i alternativni program, uvodi se alternativan rad na hodnicima i slobodne konzultacije sa profesorima koji pristaju na suradnju, ispiti i kolokviji koji u zakazani se ne blokiraju).

 Nakon rasprave plenum je odlučio da se blokada nastavlja i sutra.

Poziva se na suradnju u programu i pomoć pri organizaciji.

Plenum je zaključen u 20:50.

slobodnaarhitektura @ 22:11 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Mole se svi studenti koji mogu neka donesu plahte i sprejeve,crno bojilo... tokom sutrašnjeg dana u prostorije NF-a na 5. katu. Plahte će se predati studentima Likovne akademije i koristit će im za izrađivanje zajedničkih transparenata koje će postaviti po gradu.
slobodnaarhitektura @ 22:04 |Komentiraj | Komentari: 0

slobodnaarhitektura @ 11:28 |Komentiraj | Komentari: 0
Mole se sve studente i zainteresirane koji imaju fotografije događanja na fakutetu zadnjih par dana i voljni su ih objaviti da se jave na slobodnaarhitektura@gmail.com kako bismo ih stavili na blog. Također, ako je itko zainteresiran za fotografsko praćenje događaja neka se javi na isti mail ili na 5. kat prostorije NF-a.
slobodnaarhitektura @ 10:12 |Komentiraj | Komentari: 0

1. Što tražite?

Tražimo pravo na obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima po sposobnostima bez obzira na imovinski status.

 Obrazovanje bi trebalo biti nacionalni prioritet za razvoj zemlje. Uvođenje školarina uvodi imovinski status kao kriterij visokog obrazovanja. Kako školarine dokazano kroz godine u godinu rastu kao što raste i broj studenata koji plaća školarinu, tako je sve više studenata slabijeg imovinskog statusa zakinuto za pravo na obrazovanje. Zbog toga država mora pokrivati troškove obrazovanja. Zato tražimo rebalans državnog proračuna u sektor obrazovanja.

 

2. Zar nisu školarine poticaj da studenti završe u roku?

Jedina relevantna studija napravljena na tu temu (Novi list, 11. ožujka 2007.) pokazuje kako nema korelacije plaćanja studija sa brzinom studiranja. Osim toga, ovaj pristup vodi do toga da samo imućniji studenti mogu platiti „sankciju“ ponovnog upisivanja kolegija.

 

3.  Kome su vaši zahtjevi upućeni?

Naši zahtjevi su prvenstveno upućeni Vladi RH i MZOŠ-u, odnosno institucijama koje raspolažu državnim proračunom. Procjena je da bi ostvarenje zahtjeva besplatnog školovanja na svim razinama (preddiplomskom, diplomskom i postdiplomskom) državu koštalo oko 500 milijuna kuna. Na prvi pogled se to može činiti mnogo, no to je povećanje proračuna za visoko školstvo oko 14 posto. U odnosu na ukupni državni proračun to je oko 0,4% državnog budžeta. Obzirom da se golemi novac državnog proračuna kanalizira u upitno opravdane svrhe, naš zahtjev je i više nego realan.

 

4. Zašto blokada nastave? Zar ne postoji drugi način izražavanja stava?

Javnost je zasićena jednokratnim prosvjedima i protestima. Primjer prosvjeda 7. svibnja 2008. protiv plaćanja diplomskog studija jasno to pokazuje. Nakon prosvjeda, ministar je obećao 78 milijuna kuna za jednu generaciju studenata diplomskih studija, međutim uplaćeno je samo 25 milijuna kuna za dvije generacije. Jasno je dakle da prosvjedi nemaju dovoljnu težinu, a uz to se i povlači pitanje netransparentnosti financiranja obrazovanja.

 

5. Zar ne postoji već legalno izabrano studentsko predstavništvo koje bi artikuliralo zahtejve?

Studentski zbor se kao formalno tijelo koje predstavlja studente pokazao kao spor i neefikasan te je upitno koliko je uopće motiviran za rješavanje studentskih problema.

 


6.Što znači blokada nastave? Što je plenum?

Blokada nastave nije vođena željom opstruiranja nastavnog procesa. Naprotiv, zamišljeno je da studenti alternativim programom, radionicama i predavanjima dotaknu i osvijeste goruće probleme obrazovanja, ekonomije i demokracije. Plenum je oblik direktne demokracije. Sve odluke koje se tiču daljnjeg funkconiranja studentske kontrole Fakulteta donose se na svakodnevnim plenumima odlukom većine svih prisutnih. Svi građani imaju pravo sudjelovati na plenumu. Ideja je da se model plenuma predloži kao metoda zastupanja studentskih zahtjeva i nakon završetka provjeda.

slobodnaarhitektura @ 03:26 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Obaviještavamo da se prezentacija koja je prvi put predstavljena na tribini 28.4. postavljena u skriptarnici u pdf obliku.
slobodnaarhitektura @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, svibanj 3, 2009
Sutra, 04.05.2009. do 09:00h moli se sve redare da se pojave na Fakultetu i prijave na kontrolnoj točki na podestu trećeg kata.
slobodnaarhitektura @ 20:30 |Komentiraj | Komentari: 0

10 – 12 h - projekcija filma „Idiocracy“, redatelj: Mike Judge (trajanje 84 min, 2006.), crtaonica 422

Kako stvari izgledaju kada krenu putem koji Darwin baš nije očekivao.

 

12 - 15 h - Radionica izrade plakata, letaka i transparenata održava se u prostorijama Studija dizajna, Frankopanska 12. Zainteresirani studenti neka ponesu laptope.
12 h - U sklopu programa blokade održat će se radionica debate. Zainteresirani studenti neka dođu u prostorije NF-a od 12 sati nadalje radi dogovora ili neka se jave na nikolina.muza@gmail.com16 – 18 h - projekcija filma „W.R. - Misterije organizma“, redatelj: Dušan Makavejev (trajanje 84 min, 1971.), crtaonica 422

Pogledajte zašto je ovaj kultni film Makavejeva odmah nakon pojavljivanja bio zabranjen u Jugoslaviji.

16 – 19 h – Radionica za moderatore i priprema plenuma, voditelj: Ante Spahija, crtaonica 417

 

14 – 17 h – „Studenti studentima“

Pozivaju se svi studenti kojima je potrebna pomoć u svladavanju nastavnog gradiva, kao i oni koji žele tu pomoć pružiti da dođu sutra na 4. kat.

 

19 h – PLENUM, predavaonica 81

 

21 h - projekcija filma „Alphaville“, redatelj: Jean – Luc Godard (trajanje 99 min, 1965.), predavaonica 81

 

9 – 21 h - Izložba fotografija i radova studenata Arhitektonskog fakulteta i Likovne akademije, te fotografa Martina Turka u crtaonicama na 3. katu. Studenti koji žele da se i njihov rad izloži neka se jave na programnaarhitekturi@gmail.com.

 

 

Obavještavaju se svi zainteresirani da će se idući tjedan na Arhitektonskom fakultetu održati besplatan tečaj crtanja kao pomoć srednjoškolcima koji žele upisati studij Arhitekture.

Tečaj će se održavati utorkom, srijedom i petkom od 15 h – 18 h na 3. katu Arhitektonskog fakulteta, u crtaonici 310. Zainteresirani srednjoškolci neka ponesu papir A3 formata i pribor za crtanje.

slobodnaarhitektura @ 20:24 |Komentiraj | Komentari: 0
I have learned of the struggle of Croatian students to ensure that free
education will be available to all.  It is a worthy goal for every
society -- including my own, where such rights are not honored -- and I
would like to wish them success in their efforts.

Noam Chomsky
slobodnaarhitektura @ 09:22 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, svibanj 2, 2009
Sutra, 03.05.2009. u 19h u predvorju Fakulteta održat će se sastanak svih zainteresiranih za rad u radnoj skupini plenum (formiranje točaka dnevnog reda, moderiranje, uređivanje plenuma).
slobodnaarhitektura @ 23:54 |Komentiraj | Komentari: 0
RSS
dokumenti
Index.hr
Nema zapisa.